“Bulut Artık Geleceğin Değil, Günümüzün Teknolojisi”
2023 yılını yüzde 100’lük bir büyüme ile kapatmaya hazırlandıklarını açıklayan DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, 2024’te de pek çok yeni modülü kullanıma sokacaklarını ve firmaların ihtiyaçlarına yönelik geliştirmeler yapmaya, performanslarını artırmaya ve daha kullanıcı odaklı olmalarını sağlamaya odaklanacaklarını belirtti.
2023 yılının tüm dünyada yapay zekanın öne çıktığı bir yıl olduğunun altını çizen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “OpenAI’nin çıkardığı ChatGPT ile beraber herkes yapay zekanın neler yapabileceğini deneme fırsatı buldu. ChatGPT sonrası her biri farklı bir çalışma alanına, hedefe odaklanmış bir çok ürün ardı ardına kullanıma sunuldu. Biz de dijital dönüşüm hizmeti veren bir firma olarak 2023 yılında firmaların verimliliklerini artırmak üzere KOBİ’lere hizmet vermeye, farklı sektörlere yeni modüller geliştirmeye devam ettik. Öte yandan 2023 herkes için zor bir yıldı. Tüm KOBİ’ler için deprem sarsıcı oldu. Şubat ve Mart aylarında hem biz hem iş ortaklarımız hem de tüm üyelerimiz odağını deprem bölgesine yardım ulaştırmaya çevirdi. Biz de DİA Yazılım olarak bir yandan o bölgede mağdur olan üyelerimizin mağduriyetlerini gidermeye çalıştık, diğer yandan da bölge halkına yardımlar ulaştırmaya gayret ettik. Bu süre zarfında KOBİ’ler ERP’ye yönelik ihtiyaçlarını daha sonraki dönemlere ertelediler.” dedi.
2024 yılı yine bulut teknolojisi için önemli bir yıl olacak
2023 yılında KOBİ’lerin yatırım hızını azalttıklarını da sözlerine ekleyen Onay, “Ancak hem yeni iş ortaklarımızla hem de yeni bölgelere giriş yaparak ve yeni sektörlere açılarak yine %100’ün üzerinde büyümeye yıl sonu itibariyle ulaşacağımızı öngörebiliyoruz. 2024 yılı yine bulut teknolojisi için önemli bir yıl olacak. Artık bulut teknolojisi için geleceğin teknolojisi değil, günümüzün teknolojisi diyebiliyoruz. Hemen hemen her alanda artık bulut teknolojisi altyapısı kullanılıyor.
Bulutun saymakla bitmeyecek kadar faydası var
Yapay zekanın altında da bulut var, ERP yazılımlarının altında da globalde bulut var, mobil teknolojilerin altında da bulut var. Tümüyle bilgi işlem teknolojilerinin altında artık bulut var diyebiliriz. Sadece Türkiye’de KOBİ’lerin ERP tercihi %100 buluttan yana diyemiyoruz ve zaten biz de bunu diyebilmek için çabalıyoruz. Bulut teknolojisine geçen firmalar bulut teknolojisinin faydalarını çok net bir şekilde görebiliyorlar. Bulutun daha az yatırım maliyeti ile her yerden ulaşabilme, veri güvenliği, virüs sorunlarıyla ve güncellemelerle uğraşmama gibi saymakla bitmeyecek kadar faydası var.” şeklinde konuştu.
Müşteri deneyimine odaklanacağımız bir yıl olacak
2024 hedeflerinden de bahseden Onay, “Biz KOBİ’lerin verimliliğini artırmak için ERP yazılımımıza yeni modüller eklemeye ve mevcut modülleri geliştirmeye devam ediyoruz. 2024, hitap ettiğimiz sektörlerdeki firmaların ihtiyaçlarına yönelik geliştirmeler yapmaya, performanslarını artırmaya ve daha kullanıcı odaklı olmaya odaklanacağımız bir yıl olacak. Aynı zamanda regülasyonları takip edeceğiz. 2024 yılı başında uygulanacak enflasyon muhasebesi bunlardan birisi. ERP yazılımımızda enflasyon muhasebesini geliştirdik ve 2024 yılında üyelerimize kullanmaları için sunmuş durumdayız.
Yeni geliştirmeler yolda
2024 yılında e-adisyon modülü, farklı sektörlere hitap edecek şekilde bütçe modülü, harita entegrasyonuyla saha satış modülü ve sektör bağımsız olarak süreç yönetimi modülümüzün yeni versiyonunu geliştirerek kullanıma alacağız. Özellikle süreç yönetimi modülü sayesinde işletmelerin, kendilerine yönelik tüm iş süreçlerini takip edebilmelerini hedefliyoruz.” dedi.
2024 yılında gömülü yapay zeka konuşulacak
DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay sözlerini şöyle tamamladı: “2024 yılı ile beraber gömülü yapay zeka teknolojisinin adından söz ettireceğini düşünüyorum. Yapay zekayı mevcutta kullanılan yazılımlar kendi içerisine entegre etmeye başlayacak ve ürünlerini yapay zeka destekli hale getirecekler. Örneğin, fintech ve bankacılıkta kullanılabilir. Hatta üretim uygulamalarında dahi yapay zekanın kullanım senaryoları üzerine çalışmalar arttırılacak diye düşünüyorum. Yapay zeka özünde çok maliyetli bir konu. Milyonlarca verinin analiz edilmesi gerekiyor. Veriler devasa büyüklükte sunucularda saklanıyor. Çok sayıda işlemci, bu verilerin işlenmesinde kullanılıyor. Dolayısıyla yapay zekanın gelişiminin global ekonomiye çok büyük bir maliyeti var. ChatGPT’nin günlük 700 bin dolar, aylık 21 milyon dolar maliyeti olduğundan söz ediliyor. Bunu yıla vurduğumuzda ciddi bir maliyet. Tabii bu sadece tek bir yapay zeka platformu için. Diğer tüm yapay zeka teknolojilerini ve günlük giderlerini hesaba katacak olursak, aslında globalde ekonomik dengeleri değiştirecek yeni bir unsurdan söz ediyor olabiliriz.”
DİA Yazılım AŞ: 2004 Yılında KOSGEB Teknoloji Geliştirme Desteği ile ODTÜ Teknokent’te kuruldu. Ticari yönetim sistemi olarak her sektörden KOBİ’nin iş yönetim süreçlerini kontrol ve takip etmelerini sağlayan, birbirine entegre çalışan ticari yazılımlar için çalışmaktadır. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli uluslararası Ar-Ge projelerinde yer alarak sürekli Ar-Ge yeteneğini geliştirmektedir. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı olarak, muhasebeden üretime, stok-depo yönetiminden diğer tüm satış ve satın alma süreçlerine kurumların iş süreçlerine verimlilik ve hız katmayı amaçlayarak yola çıkmıştır. Tamamen DİA Yazılım AŞ. tarafından geliştirilmiş özel bir altyapı üzerinde ve bulut teknolojisi ile çalışan DİA, SaaS (Software As A Service – Hizmet Olarak Yazılım) modeliyle pazarlanmakta ve KOBİ’lerin maliyetlerini düşürmekte, verimliliklerini artırmaktadır.
Comment (1)
* * * Apple iPhone 15 Free * * * hs=8c5dc38428e9fd2bd2bca7590033d2eb*
says Haziran 01, 2024 at 17:270hi4ag