preloader

NEDEN E-FATURA

E-Fatura Zorunluluğuna Geçiş Şartları Nelerdir? 

  • Bu sistemi kullanmak için gerçek veya tüzel kişi olmanız yeterlidir. Şahıs şirketleri de bu kapsamda yer alır. Söz konusu sisteme geçmeyi isteyen şahıs şirketlerinin herhangi bir engeli yoktur. 
  • Gerekli işlemleri tamamlamak için Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak belirlenen bedeli ödemeniz yeterlidir. 
  • Söz konusu uygulamaya geçmek için kurum ya da kuruluşların bazı geçiş şartlarını yerine getirmesi gerekir. 2022 yılına ait olmak üzere 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı ya da cirosuna sahip bütün firmaların sektör fark etmeksizin 1 Temmuz 2024’e kadar bu uygulamaya geçiş zorunluluğu vardır. 
  • Ayrıca 2025 yılının 1 Ocak tarihine kadar da mutlaka e-defter uygulamasına geçişler zorunlu tutulmaktadır.

E-Faturaya Geçiş Zorunluluğunun Kapsamı? 

Gelir İdaresi Başkanlığı, son zamanlarda Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yaptığı yeni düzenlemelerle elektronik belge kullanımının yaygınlaşması özelinde bazı güncellemelere gitti. Bu tebliğde yapılan değişiklikler ile e-Belge kullanımı için gereken şartlar da göz önünde bulunduruldu. Artık söz konusu sisteme geçmek için belirlenen ciro limitleri düşürüldü. 

E-Fatura Zorunluluğu Olan Sektörler

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler üzerinden yatırım veya işletme sebebiyle belge edinmek koşuluyla konaklama hizmeti sunan otel işletmeleri
  • Hasılatı 1 milyon TL’yi geçen oto galeri firmaları, müteahhitler, emlakçılar ve e-ticaret sektöründekiler
  • Komisyoncu ya da tüccar olarak hizmet vererek sebze ya da meyve ticareti yapan firmalar
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti verenler, medikal malzeme ya da ilaç temin edenler, hastaneler, diyaliz merkezleri ve tıp merkezleri
  • Brüt satış cirosu/hasılatı 500 bin TL olan internette mal ya da hizmet satan firmalar-e-ticaret markaları
  • Brüt satış cirosu/hasılatı 3 milyon TL olan motorlu araç sektörü firmaları
  • Brüt satış cirosu/hasılatı 500 bin TL olan gayrimenkul sektörü firmaları

E-Fatura Kullanmanın Avantajları 

Günümüzde elektronik fatura sistemine geçmek, kimi işletmeler için zorunlu olsa da buna zorunlu olmayan çoğu işletmenin de bu işleyişe dahil olduğu dikkat çekmektedir. Çünkü söz konusu sistemin kurumlar için birçok önemli avantajı vardır. Bunlar;

  • Düşük Maliyet Avantajı

Bilindiği gibi geleneksel fatura süreci oldukça maliyetliydi. Elektronik fatura ise çok daha ekonomik bir yöntemdir. Çevre dostu olan bu yöntem sayesinde baskıdan kargolama ve arşivlemeye kadar birçok masraf kaleminden kurtulursunuz. Aynı zamanda faturaları düzenlenme ve belgelerin denetlenmesi gibi zaman alan süreçlere de dahil olmazsınız. Böylece hem zamandan tasarruf edebilir hem de daha verimli bir şekilde çalışabilirsiniz. Tek yapmanız gereken dijital ortama geçmek ve bu avantajlardan yararlanmak!

  • Zamandan Tasarruf Ayrıcalığı

Elektronik faturalar çok daha hızlı ve verimlidir. Belge hazırlama ya da iletim süreci oldukça kısa sürede tamamlanır. Ayrıca müşteriler de faturalarını dijital ortamda anlık olarak görüntüleyebilir ve ödeme sürecini hızlandırabilirler. Söz konusu uygulama, hem işletmeler hem de müşteriler açısından kazan-kazandır.

  • Entegrasyon Kolaylığı

Geleneksel faturalandırma sürecinden elektronik fatura sistemine geçiş oldukça kolaydır. CRM programları gibi süreç yönetimini sağlayan uygulamaların desteğiyle entegrasyon sağlamak mümkündür. Böylece iş akışında bir aksama ya da problem yaşanmadan elektronik sisteme geçiş yapabilirsiniz.

  • Güven Veren Çözümler

Fiziksel fatura işlemlerine kıyasla elektronik sistemi kullanmak çok daha güvenlidir ve hata payı olasılığı oldukça azdır. Muhasebe yazılımları ya da sipariş formları tarzındaki ekstra çözümleriyle faturalar otomatik kontrol edilebilir. Faturalar, Maliye Bakanlığı sistemi aracılığıyla karşı tarafa iletileceğinden ötürü işletmeler, faturanın müşteriye ulaştığından da emin olarak süreçlerini yürütebilirler.

  • Sayısız Kullanıcı Erişimi

Bu sistemde var olan sınırsız yetkilendirme seçeneği, birimlerin ve çalışanların işleyişi kolayca yönetebilmesini sağlar. Ayrıca istedikleri verilere, diledikleri yerde ve zamanda rahatlıkla ulaşabilirler.

  • Her Ortamda Fatura Kesme ve Gönderme Rahatlığı

Günleri alan ve çalışanlarla birlikte tamamlamak zorunda kaldığınız faturalandırma süreçleri artık internet bağlantısı olan her yerden yapılabilir durumdadır. Elektronik fatura hazırlamak için ofiste ya da evde olmaksızın dakikalar içinde dilediğiniz her yerden faturalarınızı hazırlayabilir ve müşterilerinize ulaştırabilirsiniz.

  • Hataların Kolaylıkla Düzeltilmesi

Fatura üzerinde herhangi bir hata olması durumunda ya da karşı tarafın itiraz etmesi halinde her türlü konuyu hızlı ve pratik bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz. Bu sistemden KOBİ’lerin yanı sıra muhasebeciler ve mali müşavirlerin de büyük avantaj sağlar.

Neden E-Fatura

E-Fatura Zorunluluğu Hakkında Sorular

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dönemsel olarak hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ine göre belirlenen ciro sınırlarını aşan firmalara, e-fatura (elektronik fatura) kullanma zorunluluğu getirilmektedir.

Yeni tebliğde e-faturaya yönelik değişikliklerin başında, e-faturaya geçişi zorunlu olması gereken mükellef grupları için ciro limitlerinde değişiklikler yapıldı. Bununla birlikte yeni faaliyet alanları belirlendi ve e-fatura uygulamasına dahil edildiler.

Tebliğde belirtilen maddelere göre:

  • Brüt satış hasılatı 2021 yılı için 4 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda 3 milyon TL üzeri mükelleflere,
  • Kendi e-ticaret sitesinden veya herhangi bir pazaryeri sitesinden ya da herhangi bir elektronik ortam üzerinden ürün veya hizmet satışı yapan mükelleflerden 2020 ve 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükelleflere,
  • Gayrimenkul veya motorlu taşıt, imal, alım, inşa, kiralama ya da satım işlemleri yapanlar veya aracılıkta bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllar için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyelerden yatırım ya da işletme amacıyla belge alarak konaklama hizmeti sunan otel işletmelerine,

E-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.

Mali mühür veya e-imza alma süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Eğer bir firma mali mühür ya da e-imzasını almışsa, DİA’da e-faturaya geçiş dakikalar içinde gerçekleşir.

e-Faturaya geçiş yapmak için belli başlı yollar vardır. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Portalı, GİB ile entegrasyon sağlamak ve özel entegratör ile çalışmak bu yolları oluşturur. e-Faturaya geçiş yapmak isteyen firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yaparak, mali mühür almaları gerekmektedir. Şahıs firmaları e-imza ile başvuru yapabilirler.

e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 535 numaralı Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen şartları taşıyan şirketler için zorunlu oldu. mühür almaları gerekmektedir. Şahıs firmaları e-imza ile başvuru yapabilirler.

e-Fatura, yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilebilir.

e-Fatura olarak kesilen faturalar elektronik olarak alıcılara gönderilir. Kağıt çıktı almaya ya da kargolamaya gerek kalmaz.

E-FATURA YA BİZİMLE GEÇİN

Bilgi Ve Destek İçin İletişime geçin!